Hoe we op het idee kwamen om door Irak te rijden…
Reizen verandert je perceptie op een positieve manier. Zo besloten wij bijvoorbeeld onze eerdere overtuigingen achter ons te laten en door Irak naar het Midden-Oosten te reizen, samen met nog 2 stellen. In deze blog lees je meer over het maken van deze beslissing…
Vandaag was het zover! We crossen samen met Seen by Celine (Celine & Benjamin) en Ja to Nowhere (Johannes & Anna) de grens van Turkije naar Irak! Een keuze waar veel vrienden en familie van zijn geschrokken, want waarom zou je in vredesnaam door Irak gaan rijden? Je leest het hier…
Het meest spannende deel van onze reis
In eerste instantie leek dit enkele weken geleden toch wel het meest spannende van onze reis. Nadat de oorlog tussen Israël en Palestina was aangekondigd, wisten we namelijk dat we een alternatieve route moesten zoeken en van ons originele plan om door Israël naar Jordanië te gaan waarschijnlijk niet meer mogelijk zou zijn.
Van Israël naar Irak: plans changed
Zo hadden we in eerste instantie na dit bericht bedacht dat we dit met een verscheping naar Jordanië of Saudi konden oplossen. Maar naarmate onze reis vorderde en we meer en meer goede verhalen over het doorkruisen van Irak en Iran hoorden van andere reizigers, veranderde dit plan.
Andere geluiden…
Want een ding is zeker, hetgeen wat je in het nieuws en de media in Nederland hoort, is vrijwel altijd een ander geluid dan wat je van locals en expats of reizigers die daar op dat moment zijn, zal horen.. Iets wat we eigenlijk al wisten, maar je toch een keer moet ervaren, voordat je weet dat het klopt.
Toen Johannes en Anna ons ook hadden bericht dat ze dit (via Irak naar het Midden-Oosten rijden) hoe dan ook gingen doen, hadden wij besloten ook deze route te gaan rijden en het liefst samen met hen.
Ongeruste familie thuis
Daar was onze familie het natuurlijk niet helemaal mee eens… Met twee overbezorgde moeders hebben en onze zussen die hier ook nog wel eens wakker van kunnen liggen, wisten we dat we ze niet happy zouden maken met dit nieuws… Dus het vertellen van deze actie heb ik, Willeke, dan ook zo lang mogelijk uitgesteld om slapeloze nachten van het thuisfront te voorkomen… Voor Alexander was dit wat lastiger, aangezien zijn familie onze gps en de route dagelijks, nauwlettend in de gaten houden haha!
Onnodige overtuigingen vanuit het Westen
Net als onze overtuigingen en vooroordelen, zijn ook de ideëen van onze familie over landen als Irak, grotendeels gevormd dankzij de berichtgeving vanuit de media. Dus deze vraag leg ik hierbij ook even bij jou neer: over welke landen en culturen, waar je zelf niet fysiek geweest bent, heb jij een mening? En hoe is deze mening gevormd denk je? Hoe kun je zeker zijn of deze mening klopt?
Reizen verandert je perceptie
Jouw beleving van de wereld wordt gevormd door je perceptie. En die perceptie wordt deels gevormd de informatie die je tot je neemt. Voor ons was het dan ook een echte eye-opener, toen we met onze onterechte verwachtingen door landen als Bosnië reden en verrast werden door de schoonheid van de natuur en de vriendelijke mensen. In het Midden-Oosten was dit contrast van onze verwachtingen met de realiteit nóg groter. We weten dan ook zeker dat dit type vooroordelen voor iedereen, die geluk heeft de juiste mensen te treffen, volledig zullen vervagen. Zo verandert reizen, letterlijk je perceptie en daarmee je beleving van de wereld!
Een kwestie van wennen en leren kennen
Om daar een verdere toelichting op te geven: ook wij vonden het spannend toen we voor het eerst in dorpjes in Zuid-Turkije rondreden in onze spiksplinter nieuwe auto. Plekken waar vrijwel alle vrouwen gesluierd rondliepen en we de eerste mannen tegenkwamen met hun versie van de hoofddoek. Regio’s waar wij natuurlijk extra opvielen als blanke buiten het toeristenseizoen. Maar na 1 dag wisten we al dat deze gevoelens misplaatst waren. Zo werden (en worden we nog steeds) verrast door de bizarre gastvrijheid in deze landen. De nieuwsgierigheid naar ons als buitenlanders is ongekend. Van mensen die we op straat tegen komen, tot bij de grensovergang, tot zelfs op de snelweg, die ons uitnodigen voor koffie/thee, eten, een slaapplek, een gezamenlijke foto of gewoon nieuwsgierig zijn naar onze plannen en onze ervaring in hun land. Met altijd dezelfde vraag: ‘’How can I help you?’’ Een gastvrijheid en oprechte interesse waar wij in Nederland nog veel van kunnen leren!
Nieuwsgierig naar het vervolg van onze ervaring met Irak? In de volgende blog vertellen we je meer over onze ervaring met Irak.
Liefs,
Alexander en Willeke